Bekijk het gehele assortiment
Persoonlijk advies
Wil je graag advies of inspiratie (op locatie)? Vul dan ons aanvraagformulier in!
Klik hier!

VERZWAARDE MATERIALEN EN DIEPE DRUK – WAT IS HET EN WAT DOET HET?

In dit artikel schrijven wij uitgebreid over het begrip diepe druk. Wat is diepe druk?, Hoe is het ooit ontstaan?, Voor wie helpt diepe druk? En hoe kan diepe druk toegepast worden? In de onderstaande tekst zal antwoord gegeven worden op deze vragen en zal het begrip tot het kleinste detail toegelicht worden.
 

WAT IS DIEPE DRUK?

Diepe druk is in de volksmond bekend als het leggen van constante, gelijkmatige druk met verzwaarde materialen op het lichaam van de cliënt. Met het aanbrengen van diepe druk op het lichaam, ookwel bekend als Diepe Druk Stimulatie (DDS)- therapie, wordt de prikkelverwerking in het menselijk lichaam gestimuleerd. Door druk op het lichaam uit te oefenen komt het lichaam als het ware in een “rust-modus” wat voor een betere geruststelling van de cliënt zorgt. Het uitvoeren van de diepe druk op het lichaam kan te vergelijken zijn met het geven van een stevige knuffel. Het biedt troost, stelt gerust en werkt ontspannend wanneer iemand onrustig of angstig is.
 

WAAR KOMT DE DIEPE DRUK VANDAAN?

De therapievorm achter het uitoefenen van druk op het lichaam is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De therapie is eigenlijk ooit als eerste toegepast door Dr. Temple Grandin. De Amerikaanse hoogleraar aan de Universiteit van Colorado is hoogbegaafd en een persoon met autisme. Haar autisme zorgde ervoor dat ze niet goed tegen het krijgen van knuffels kon. Hier heeft ze zelf op haar 18e iets op verzonnen met de “squeeze machine”. De machine bestond uit een liggedeelte, samen met 2 platen welke een diepe druk op het lichaam uitoefende. Dit zorgde ervoor dat Dr. Grandin rustig werd, wat ertoe heeft geleid dat het rustgevende effect van verzwaring bekend is geworden.
 

HOE WERKT DE DIEPE DRUK EN VERZWARING?

Er is in de afgelopen jaren regelmatig onderzoek gedaan naar de precieze werking en effecten van diepe druk op het zenuwstelsel en de hersenen. Hieruit is helaas nog steeds niet voor de volle 100% duidelijk naar voren gekomen wat nou daadwerkelijk de precieze werking is. Bij vrijwel al het onderzoek naar het zenuwstelsel is gekeken naar de twee tegenpolen van het autonome zenuwstelsel; Het parasympatische en het sympathische zenuwstelsel:
Het parasympatische is het deel van het zenuwstelsel wat actief wordt wanneer je voor je gevoel in een veilige en rustgevende situatie bevindt. Wanneer het parasympatische zenuwstelsel actief is weet het lichaam dat het lichaam kan gaan rusten en herstellen. Tijdens de activering van het parasympatische zenuwstelsel gaat het lichaam meer spijsverteringssappen produceren, er ontstaat een snellere darmwerking, de bloedaanvoer naar het spijsverteringsstelsel verloopt sneller en nieren zullen beter werken. Daarnaast verlaagt de hartslag- en ademhalingsfrequentie.
Het sympathische doet eigenlijk het tegenovergestelde van het parasympatische deel; namelijk het inspannen van het lichaam bevorderen. Dit deel van het zenuwstelsel speelt vaak op in gevaarlijke of beangstigende situaties. Het sympathische zenuwstelsel stelt ons in staat om te vechten, te vluchten en te presteren. Een van de meest bekende hormonen die tijdens een soortgelijke situatie wordt aangemaakt is adrenaline.
Uit alle onderzoek is wel een correlatie terug te vinden tussen het uitvoeren van diepe druk en het aanmaken van de hormonen welke aangemaakt worden tijdens de activatie van het parasympatische zenuwstelsel. Hierdoor wordt het zenuwstelstel geholpen om te reguleren. Het remt het aanmaken van het stresshormoon cortisol en het stimuleert het aanmaken van het serotonine hormoon (de voorganger van melatonine, het slaaphormoon).
 

VOOR WIE KAN DIEPE DRUK GOEDE EFFECTEN HEBBEN?

Eigenlijk geldt dat diepe druk voor ieder mens positieve effecten kan hebben. Het komt dan ook onbewust regelmatig in verschillende gradaties voor in het dagelijks leven. Het geven van een stevige knuffel, het leggen van een deken over je lichaam jezelf onder de kussen van de bank wurmen zijn namelijk ook al lichte vormen van diepe druk. Het verschil van persoon tot persoon zit hem echter in het gewicht waarmee druk wordt uitgeoefend, de mate van druk welke op het lichaam wordt uitgevoerd en de frequentie waarin dit gebeurt. Voor mensen met een beperking is het uiterst belangrijk om goed naar de desbetreffende persoon te luisteren en de juist mate en frequentie van druk op te persoon uit te oefenen. Te weinig druk zorgt namelijk voor een verwaarloosbaar effect en te veel druk kan averechts gaan werken en het sympathische zenuwstelsel stimuleren waardoor de persoon nóg onrustiger of angstiger wordt dan eerst.
 

MANEREN OM DE DIEPE DRUK UIT TE OEFENEN

Gelukkig zijn er tegenwoordig vele andere soorten dan de eerder genoemde squeeze machine van Dr. Grandin. De huidige materie welke hiervoor gebruikt worden zijn vele malen compacter en comfortabeler:
 

Verzwaringsvest

Bij verzwaarde vesten worden gewichten in het vest geplaatst. Deze gewichten zorgen voor een subtiele druk op het lichaam. Het voordeel van het verzwaringsvest is dat het vest makkelijk gedragen kan worden door de cliënt, omdat de druk op het lichaam verzorgd wordt door een kledingstuk.
 

Verzwaringskussen

Verzwaringskussens komen in verschillende vormen. Van schouder- en nekkussens tot verzwaarde schoot kussens in diverse soorten en maten. Door de verschillende soorten verzwaarde kussens kan de juiste soort van druk uitvoeren op het lichaam worden onderzocht. Waar bij een persoon druk in de nek als prettig wordt ervaren, wordt bij de ander druk op schoot als prettig ervaren.
 

Verzwaringsknuffel

Met verzwaarde knuffels kan diepe druk gecombineerd worden met speelplezier. De verschillende soorten knuffels kunnen de concentratie en de rust stimuleren in het lichaam. Tegelijkertijd zorgen de knuffels ervoor dat de gebruiker een metgezel heeft, aangezien knuffels vaak als een troost en vriend aanvoelen voor de eigenaar van de knuffel. Door de knuffel op schoot, in de nek of in de armen van de cliënt te leggen kan op meerdere manieren de diepe druk op het lichaam worden gelegd.
 

Verzwaringsdeken

Het meest bekende verzwaarde materiaal is het gewichtendeken. Met gewichtendekens kan een verspreide druk op de cliënt worden uitgeoefend door de gelijke verdeling van het gewicht in het deken. Gewichtendekens zijn, net zoals de andere materialen, in meerdere gewichten en vormen te verkrijgen om het voor iedereen mogelijk te maken om de juiste druk op het lichaam toe te kunnen passen.

Binnen ons assortiment hebben wij diverse soorten, maten én gewichten aan verzwaard materiaal. Benieuwd naar dit assortiment? Klik dan hier om te een kijkje te nemen naar de verschillende mogelijkheden.
 
VERZWAARDE MATERIALEN EN DIEPE DRUK – WAT IS HET EN WAT DOET HET?
Voor welke doelgroep zoek je een product?
Ouderen & Dementie
Ouderen & Dementie
Gehandicapten
Gehandicapten
Kinderen
Kinderen
Therapie & Beweging
Therapie & Beweging
Geen specifieke doelgroep
Geen specifieke doelgroep
Verder naar stap 2
Voor dit onderdeel dien je ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren
VOOR NEDERLANDSE KLANTEN : Met iDEAL kun je vertrouwd, veilig en gemakkelijk online aankopen afrekenen. iDEAL is het systeem dat je direct koppelt aan jouw internetbankier programma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoeft je je niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken. Maak je gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kun je direct met iDEAL betalen. Je rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van je eigen bank. Betalen zoals je eigenlijk al gewend bent.
Met een creditcard betaal je veilig op internet. Je betaalt met de gegevens die op de creditcard (MasterdCard, Maestro of Visa) te vinden zijn: - de naam op de kaart - het kaartnummer, centraal afgebeeld op de voorkant van de creditcard - de vervaldatum (de maand en jaar van de vervaldatum staan op de voorkant) - de validatiecode op Visa of MasterdCard (CVV of CVC) is een driecijferige code op de achterkant van de kaart. Deze code is een extra veiligheidscontrole.
Met PayPal is betalen online veilig en beschermd. Je hoeft geen creditcard bij de hand te houden om te betalen. Je bankrekening of creditcardnummer is immers al veilig opgeslagen in je PayPal-account, dus het is niet nodig eindeloos gegevens in te voeren. Met PayPal heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig en kan er binnen een paar klikken veilig online worden betaald. PayPal is gratis voor kopers. Enkel mogelijk voor betalingen tot 250 euro excl. BTW
Een overboeking houdt in dat het geld vooraf via een reguliere bankoverschrijving wordt overgemaakt. Je ontvangt een e-mail van Buckaroo met hierin het bankrekeningnummer, naam van de begunstigde en uiteraard het over te maken bedrag. Je dient het bedrag binnen 7 dagen over te maken via een reguliere bankoverschrijving.
Zodra wij het geld hebben ontvangen wordt de bestelling verwerkt. Als wij binnen 7 dagen geen betaling hebben ontvangen wordt de bestelling geannuleerd.
Let op : in de tussentijd kan de levertijd van bepaalde producten veranderd zijn!
Je kunt het bedrag dat op de orderbevestiging is weergegeven binnen 7 dagen storten op onderstaande rekening. Op het moment dat het geld op onze rekening staat wordt de bestelling verstuurd, mits het artikel/de artikelen voorradig zijn.

Voor Nederland : Nenko BV - Kerkdriel
ABN AMRO 's-Hertogenbosch
Rekeningnummer : NL54ABNA0539216089

Voor België : Nenko BVBA - Vorst-Laakdal
Fortis Bank Geel
Rekeningnummer : BE0230052464084

Wil je ervoor zorgen dat bij de betaling altijd het orderbevestigingsnummer vermeld is!
Werk je bij een instelling? Dan heb je bij ons ook de keuze om op Rekening* te betalen, je ontvangt dan een factuur na verzending van de bestelling. De betalingstermijn bedraagt 14 dagen. *Afhankelijk van het rekeningbedrag kunnen wij ervoor kiezen de aangeboden betalingsmogelijkheid niet te accepteren en/of een vooruitbetaling te vragen.
Geen informatie beschikbaar
More info soon
BANCONTACT IS EEN BELGISCHE BETAALMETHODE :
Het online betaalproces verloopt via een beveiligde verbinding met je vertrouwde internetbankieromgeving.
- Volg de instructies online samen met de digipass of kaartlezer of
-Betaal gemakkelijk met uw Payconiq by Bancontact-app of bank-app
Het maximumbedrag per factuur is momenteel € 1.500. Verder dien je ook rekening te houden met een maximumbedrag per dag voor elke kaart die in de Payconiq by Bancontact app is opgenomen: je kan tot maximum € 2.500 betalen per dag en per kaart.
Geen informatie beschikbaar
Geen informatie beschikbaar
Wil je er zeker van zijn dat de bestelde producten ook daadwerkelijk op dit jaar gefactureerd worden? Wij zullen dan zorgen dat je geen budgettechnische problemen ondervindt en dat het budget van dit jaar gewoon gebruikt kan worden zelfs wanneer producten op dit moment niet leverbaar zijn.
AfterPay - Achteraf betalen (VOOR NEDERLANDSE KLANTEN). AfterPay voert voor Nenko.nl het volledige achteraf betaalproces uit. Dit betekent dat je een betaaloverzicht ontvangt van AfterPay om de betaling binnen 14 dagen te voldoen. Met de AfterPay App kun je dit betaaloverzicht inzien en betalen, veilig en heel eenvoudig vanaf je smartphone. In de online omgeving Mijn AfterPay kun je jouw betaaloverzichten vanaf je computer of tablet beheren. AfterPay houdt je op de hoogte via pushnotificaties & e-mail wanneer er een betaaloverzicht voor je klaar staat. Ter goedkeuring van je verzoek om achteraf te betalen voert AfterPay een gegevenscontrole uit. AfterPay hanteert een strikt privacybeleid zoals omschreven in zijn privacy statement. Mocht onverhoopt jouw verzoek tot betaling met AfterPay niet geautoriseerd worden, dan kun je jouw bestelling natuurlijk betalen met een andere betaalmethode. Je kunt voor vragen altijd contact opnemen met AfterPay. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar AfterPay. - Er wordt € 0.99 aan extra kosten berekend voor gebruik van AfterPay. - Het maximum orderbedrag voor nieuwe klanten is € 250,00. - Het maximum orderbedrag voor bij AfterPay bekende klanten is € 750,00.
Er wordt een pakbon naar je gemaild zodra het pakket klaarstaat. Je kunt het pakket dan de daarop volgende werkdag vanaf 8.30 uur afhalen (wij zijn tot 17.00 uur geopend).
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor 5% korting op je eerstvolgende bestelling!
Op de hoogte blijven?
8.7
Nederlands/Vlaams