Bekijk het gehele assortiment

Tips om mensen met autisme en (beginnende) dementie te laten wennen aan de zomer of wintertijd

Voor mensen met autisme of (beginnende) dementie kan het verzetten van de klok enorm verwarrend zijn. Autisten, maar ook mensen met dementie hebben veel behoefte aan structuur. Omdat ze baat hebben bij een vast ritme en dit ritme “ineens” op de schop gaat kunnen mensen met autisme en dementie hier ook last van ondervinden bij de omschakeling van wintertijd naar zomertijd. Bij het verzetten van de klok, geeft hun lichaam vanuit de biologische klok iets anders aan dan wat de nieuwe dag invulling van hen vraagt. Ze krijgen op de gewoonlijke tijd trek om iets te eten of willen op de “oude” tijd opstaan of naar bed.

Het is belangrijk om dementerenden en autisten voor te bereiden op het verzetten van de klok en hen te helpen en begeleiden bij het wennen aan de zomertijd of wintertijd. Het gevoel, de omschakeling wordt ervaren als “iets vaags” en men voelt dat er iets anders is, is lastig te begrijpen en men weet niet wát dat nu precies veroorzaakt.

Een paar tips om mensen met autisme en (beginnende) dementie te laten wennen aan de zomertijd:
 1. Allereerst is het heel belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat mensen met een speciale behoefte uit hun doen kunnen raken door het verzetten van de klok. Overprikkeling en hyperactiviteit kunnen opspelen of juist heel moe of neerslachtig zijn kunnen met de omschakeling te maken hebben.
   
 2. Laat een persoon met autisme of dementie langzaam wennen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Begin al voordat de klok wordt verzet met 10 - 15 minuten eerder naar bed gaan en maak de volgende dag ook 10 - 15 minuten eerder wakker. Dan is de overgang geleidelijker en heb je er minder last van. Neem eens een kijkje bij ons white noise geluidenapparaat met warm led licht!
   
 3. Er bestaan speciale producten welke er ‘s ochtends voor zorgen dat het langzaam ‘natuurlijk’ licht wordt in de kamer, i.p.v. direct het felle licht van de lamp. Dit kan depressieve gevoelens tegen gaan.
   
 4. Mensen met een verstandelijke beperking, autisme, PDD-NOS, ADHD, het syndroom van Asperger of (beginnende) dementie hebben weinig tijdsbesef en moeite met klokkijken en dat maakt het verzetten van de klok alleen maar lastiger. De Time Timer kan een handig hulpmiddel zijn om het tijdsbesef te bevorderen. De Time Timer is een klok die de tijd visueel maakt. Om een Time Timer te kunnen gebruiken is het dus niet noodzakelijk om te kunnen klokkijken op een traditionele klok. De rode schijf verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Op deze manier wordt het verstrijken van tijd en hoeveel tijd er nog over is zichtbaar gemaakt.
   
 5. Als het kan, besteed dan extra tijd aan je naasten rondom de maaltijden. Dat zijn vaak de tijdstippen waarop het lichaam iets anders aangeeft dan de klok laat zien.
   
 6. Doe samen iets rustgevends zodat de overgang naar de nacht soepel verloopt. Je kunt hierbij denken aan rustgevende muziek of stressverlagende geuren.
   
 7. Sluit de gordijnen vroeg zodat men weet dat de dag voorbij is en zijn of haar lichaam het dag- en nachtritme bewaart. Je kunt bijvoorbeeld onze Laser Stars projector gebruiken om een magische sterrenhemel te creëren.
   
 8. Doe ‘s ochtends direct de gordijnen open, zodat het daglicht naar binnen komt en begin direct een activiteit, zodat ze goed wakker zijn.
Voor welke doelgroep zoek je een product?
Ouderen & Dementie
Ouderen & Dementie
Gehandicapten
Gehandicapten
Kinderen
Kinderen
Therapie & Beweging
Therapie & Beweging
Geen specifieke doelgroep
Geen specifieke doelgroep
Verder naar stap 2
Voor dit onderdeel dien je ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren
VOOR NEDERLANDSE KLANTEN : Met iDEAL kun je vertrouwd, veilig en gemakkelijk online aankopen afrekenen. iDEAL is het systeem dat je direct koppelt aan jouw internetbankier programma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoeft je je niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken. Maak je gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kun je direct met iDEAL betalen. Je rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van je eigen bank. Betalen zoals je eigenlijk al gewend bent.
Met een creditcard betaal je veilig op internet. Je betaalt met de gegevens die op de creditcard (MasterdCard, Maestro of Visa) te vinden zijn: - de naam op de kaart - het kaartnummer, centraal afgebeeld op de voorkant van de creditcard - de vervaldatum (de maand en jaar van de vervaldatum staan op de voorkant) - de validatiecode op Visa of MasterdCard (CVV of CVC) is een driecijferige code op de achterkant van de kaart. Deze code is een extra veiligheidscontrole.
Met PayPal is betalen online veilig en beschermd. Je hoeft geen creditcard bij de hand te houden om te betalen. Je bankrekening of creditcardnummer is immers al veilig opgeslagen in je PayPal-account, dus het is niet nodig eindeloos gegevens in te voeren. Met PayPal heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig en kan er binnen een paar klikken veilig online worden betaald. PayPal is gratis voor kopers.
Een overboeking houdt in dat het geld vooraf via een reguliere bankoverschrijving wordt overgemaakt. Je ontvangt een e-mail van Buckaroo met hierin het bankrekeningnummer, naam van de begunstigde en uiteraard het over te maken bedrag. Je dient het bedrag binnen 7 dagen over te maken via een reguliere bankoverschrijving.
Zodra wij het geld hebben ontvangen wordt de bestelling verwerkt. Als wij binnen 7 dagen geen betaling hebben ontvangen wordt de bestelling geannuleerd.
Let op : in de tussentijd kan de levertijd van bepaalde producten veranderd zijn!
Je kunt het bedrag dat op de orderbevestiging is weergegeven binnen 7 dagen storten op onderstaande rekening. Op het moment dat het geld op onze rekening staat wordt de bestelling verstuurd, mits het artikel/de artikelen voorradig zijn.

Voor Nederland : Nenko BV - Kerkdriel
ABN AMRO 's-Hertogenbosch
Rekeningnummer : NL54ABNA0539216089

Voor België : Nenko BVBA - Vorst-Laakdal
Fortis Bank Geel
Rekeningnummer : BE0230052464084

Wil je ervoor zorgen dat bij de betaling altijd het orderbevestigingsnummer vermeld is!
Werk je bij een instelling? Dan heb je bij ons ook de keuze om op Rekening* te betalen, je ontvangt dan een factuur na verzending van de bestelling. De betalingstermijn bedraagt 14 dagen. *Afhankelijk van het rekeningbedrag kunnen wij ervoor kiezen de aangeboden betalingsmogelijkheid niet te accepteren en/of een vooruitbetaling te vragen.
Geen informatie beschikbaar
More info soon
BANCONTACT IS EEN BELGISCHE BETAALMETHODE :
Het online betaalproces verloopt via een beveiligde verbinding met je vertrouwde internetbankieromgeving.
- Volg de instructies online samen met de digipass of kaartlezer of
-Betaal gemakkelijk met uw Payconiq by Bancontact-app of bank-app
Het maximumbedrag per factuur is momenteel € 1.500. Verder dien je ook rekening te houden met een maximumbedrag per dag voor elke kaart die in de Payconiq by Bancontact app is opgenomen: je kan tot maximum € 2.500 betalen per dag en per kaart.
Geen informatie beschikbaar
Geen informatie beschikbaar
Wil je er zeker van zijn dat de bestelde producten ook daadwerkelijk op dit jaar gefactureerd worden? Wij zullen dan zorgen dat je geen budgettechnische problemen ondervindt en dat het budget van dit jaar gewoon gebruikt kan worden zelfs wanneer producten op dit moment niet leverbaar zijn.
AfterPay - Achteraf betalen (VOOR NEDERLANDSE KLANTEN). AfterPay voert voor Nenko.nl het volledige achteraf betaalproces uit. Dit betekent dat je een betaaloverzicht ontvangt van AfterPay om de betaling binnen 14 dagen te voldoen. Met de AfterPay App kun je dit betaaloverzicht inzien en betalen, veilig en heel eenvoudig vanaf je smartphone. In de online omgeving Mijn AfterPay kun je jouw betaaloverzichten vanaf je computer of tablet beheren. AfterPay houdt je op de hoogte via pushnotificaties & e-mail wanneer er een betaaloverzicht voor je klaar staat. Ter goedkeuring van je verzoek om achteraf te betalen voert AfterPay een gegevenscontrole uit. AfterPay hanteert een strikt privacybeleid zoals omschreven in zijn privacy statement. Mocht onverhoopt jouw verzoek tot betaling met AfterPay niet geautoriseerd worden, dan kun je jouw bestelling natuurlijk betalen met een andere betaalmethode. Je kunt voor vragen altijd contact opnemen met AfterPay. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar AfterPay. - Er wordt € 0.99 aan extra kosten berekend voor gebruik van AfterPay. - Het maximum orderbedrag voor nieuwe klanten is € 250,00. - Het maximum orderbedrag voor bij AfterPay bekende klanten is € 750,00.
Er wordt een pakbon naar je gemaild zodra het pakket klaarstaat. Je kunt het pakket dan de daarop volgende werkdag vanaf 8.30 uur afhalen (wij zijn tot 17.00 uur geopend).
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor 5% korting op je eerstvolgende bestelling!
Op de hoogte blijven?
8.7
Nederlands/Vlaams
Nenko.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.