Bekijk het gehele assortiment

10 tips voor het maken en inrichten van snoezelruimtes

Je wilt zelf een snoezelruimte maken, maar hoe ziet een snoezelruimte eruit? Wij als Nenko zijn al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in snoezelruimte inrichting. Bij de inrichting van snoezelruimtes houden wij met verschillende aspecten rekening om ervoor te zorgen dat de ruimte een ontspannende of juist prikkelende omgeving biedt. In deze blog staan 10 tips voor een snoezelruimte inrichting, zo kun je straks een passende snoezelruimte zelf maken.
 

1. Zelf snoezelruimte maken: de cliënt staat centraal

Een snoezelruimte maken doe je niet zomaar. Het is van groot belang dat de doelgroep bekend is. Snoezelruimtes worden voor meerdere doelgroepen ontworpen. Zo zijn er prikkelarme snoezelruimtes voor overprikkelde mensen. Daarnaast worden er ook ruimtes ontwikkeld voor mensen met een fysieke om mentale beperking waarbij bepaalde zintuigen minder goed werken welke gestimuleerd moeten worden tot actie of interactie. De juiste inrichting van de snoezelruimte is dus ontzettend belangrijk om het gewenste effect te realiseren.

2. Houd rekening met rolstoelgebruikers

rekening gehouden wordt met mensen welke rolstoelafhankelijk zijn. Elke groep is verschillend qua grootte, soort mensen en welke beperkingen voor komen in de groep. Er kan dan ook een groep zijn welke geen van alle rolstoelafhankelijk zijn. De eerste gedachtegang zou dan zijn dat rekening houden met rolstoeltoegankelijkheid overbodig is. Hier zit echter een kanttekening aan.

Bij het inrichten van een snoezelruimte moet vrijwel altijd rekening gehouden worden met het lange termijn gebruik. Het kan natuurlijk voorkomen dat in de komende jaren een cliënt rolstoelafhankelijk wordt óf dat een nieuw persoon binnen de groep treedt welke rolstoelafhankelijk is. Om deze reden adviseren wij om ten alle tijden rekening te houden met de rolstoeltoegankelijkheid van de ruimte. Om de ruimte rolstoeltoegankelijk te houden hoeven echter niet veel concessies gemaakt te worden. Het enige wat gedaan moet worden is een minimaal oppervlak van de vloer te laten bekleden in de looproute van de ingang van de ruimte naar de tilliftuitsparing in een waterbed of beklede basis. Als deze looproute vrij is van vloermatten is de ruimte al rolstoeltoegankelijk!

3. De kleur van de bekleding van het zachte materiaal in de snoezel moet afgestemd zijn op de gebruiker.

In de meeste gevallen wordt bij de inrichting van een snoezelruimte gebruik gemaakt van zacht materiaal met bisonyl bekleding. Het is dan ook van groot belang dat het bisonyl voorzien wordt van de juiste kleur welke bij de gebruiker aansluit. Kleur kan emoties of prikkels beïnvloeden op een positieve, maar ook zeker op een negatieve manier. De kleur Rood of oranje is bijvoorbeeld een stimulerende kleur welke de cliënt actief kan maken, terwijl de kleur blauw een vertrouwelijk gevoel geeft en dus rustgevend kan zijn. De kleur van het bisonyl kan zeker effect hebben op het doel van de ruimte en is om deze reden ook ontzettend belangrijk voor de inrichting van snoezelruimtes.

4. Wanneer de kleurkeuze van bekleding lastig is door een diverse doelgroep. Kies dan de kleur wit!

Er zijn altijd groepen waarbij een specifieke kleur bisonyl niet voor íedere gebruiker het juiste effect creëren. Om deze reden kan het dan moeilijk om de juiste kleur te kiezen voor het bisonyl. Het advies wat wij dan graag geven is om wit bisonyl te gebruiken voor het zachte materiaal. Wit is namelijk een neutrale kleur welke vrijwel geen emoties omhoog brengen. Doordat het bisonyl geen groot effect heeft op de gemoedstoestand, kan met de lichteffecten in de ruimte het gewenste effect gecreëerd worden.
inrichting-snoezelruimte

5. De producten welke in de snoezelruimte worden gebruikt moet afgestemd worden op de doelgroep.

In de zorg komen diverse vormen van beperkingen voor welke allen een verschillende benadering vereisen. Een snoezelruimte maken kan ervoor zorgen dat cliënten een plekje vinden om tot rust komen en even tot zichzelf kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat een snoezelruimte optimaal gebruikt kan worden is het ontzettend belangrijk dat de juiste producten in de snoezelruimte worden gebruikt. Uiteraard zijn niet alle producten geschikt voor elke doelgroep. Het is dus uiterst belangrijk om de productkeuze bij de inrichting van een snoezelruimte af te stemmen op de doelgroep. Wanneer cliënten bijvoorbeeld onrustig worden van de golving in een waterbed, is het vanzelfsprekend dat een waterbed in de snoezelruimte overbodig is.

6. Kies een ruimte met een juiste oppervlakte afgestemd op het aantal gebruikers.

De inrichting van een snoezelruimte moet een vertrouwd, veilig en plezierig gevoel geven aan de gebruiker. Om ervoor te zorgen dat dit gevoel gecreëerd wordt is het belangrijk dat de juiste ruimte gekozen wordt waarin de snoezelruimte zal worden ingericht. Een te kleine ruimte kan dit gevoel ontnemen of zelfs de gebruiker angstig maken. Aan de voorkant wordt met de inrichting van een snoezelruimte rekening gehouden met het maximaal aantal personen welke tegelijk aanwezig zijn in de ruimte. Een kleine zolderruimte is bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk te klein om te gebruiken voor de inrichting van een snoezelruimte wanneer deze door 5 á 6 personen tegelijk gebruikt zal worden.

7. Het kleine snoezelmateriaal zorgt voor het totaaleffect.

Wanneer we een snoezelruimte maken wordt er vaak gekeken naar de grote en aanwezige producten in de ruimte zoals bubbelbuizen, wandpanelen, waterbedden en projectoren. Deze producten zorgen uiteraard voor de belevenis en het plezier gedurende het verblijf. Daarentegen is het niet al te onbelangrijk om ook rekening te houden met de kleinere producten. Zo kunnen de losse producten het effect van de snoezel compleet maken. Een cliënt kan bijvoorbeeld rustig worden van de bubbels in de Bubbelunit en het golven van het waterbed, maar de diepe druk van een verzwaringsdeken kan deze ervaring aanvullen en voor het optimale effect zorgen!
 

8. Zorg ervoor dat de desbetreffende ruimte te verduisteren is om de lichteffecten tot hun recht te laten komen!

Licht heeft veel effect op de emoties. Met het gebruik het juiste licht in een ruimte kan een cliënt rustig en vrolijk worden. Door middel van het gebruik van vezelnevel, LED-strips, en wandstralers kunnen de effecten gecreëerd worden die positieve effecten hebben. Deze lichteffecten komen het beste tot hun recht in een donkere ruimte. Zorg daarom bij het maken en inrichten van een snoezelruimte ervoor dat het mogelijk is om de ruimte te verduisteren. Dit kan heel eenvoudig gedaan worden door het gebruik van gordijnen of rolluiken.
snoezelruimte-zelf-maken

9. Licht en tast zijn heel belangrijk, maar vergeet beeld, geluid en geur niet in het concept!

Bij de inrichting van een snoezelruimte, en zodra we een snoezelruimte maken, is het uiterst belangrijk dat diverse oplichtende- en tastmaterialen verwerkt worden in het concept. Het is echter niet onbelangrijk om gebruik te maken van beeld, geluid en geur bij de snoezelruimte inrichting. Door naast bekende producten zoals een waterbed en een bubbelunit gebruik te maken van een aromavernevelaar, snoezelmuziek en rustgevende beelden wordt het effect van de ruimte vergroot!

10. Maak gebruik van besturingssystemen om de interactieve producten te besturen.

Tegenwoordig zijn veel producten interactief bestuurbaar. Dit betekent dat de producten op afstand en gesynchroniseerd bestuurbaar zijn. Wanneer we een snoezelruimte maken zijn interactieve producten ideaal om gebruik van te maken. Binnen het Nenko assortiment hebben wij dan ook de Nenko Interactive lijn. De producten uit de Nenko Interactive lijn zijn allemaal afzonderlijk te bedienen, maar door gebruik te maken van een van de besturingssystemen zijn alle aanwezige producten met een druk op de knop te bedienen. Het gebruik van de besturingssystemen kan ook een positief effect hebben op de snoezelsessie. Door de cliënt zelf de besturingssystemen te laten gebruiken kan de cliënt een gevoel van voldoening krijgen doordat de cliënt zelf iets voor elkaar gekregen heeft tijdens het snoezelen!
snoezelruimte-voorbeeld
Natuurlijk zijn dit maar 10 tips voor een goede snoezelruimte maken en inrichten. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden bij uw locatie? Neem dan gerust contact op met ons door hier te klikken!
Voor welke doelgroep zoek je een product?
Ouderen & Dementie
Ouderen & Dementie
Gehandicapten
Gehandicapten
Kinderen
Kinderen
Therapie & Beweging
Therapie & Beweging
Geen specifieke doelgroep
Geen specifieke doelgroep
Verder naar stap 2
Voor dit onderdeel dien je ingelogd te zijn.

Inloggen Registreren
VOOR NEDERLANDSE KLANTEN : Met iDEAL kun je vertrouwd, veilig en gemakkelijk online aankopen afrekenen. iDEAL is het systeem dat je direct koppelt aan jouw internetbankier programma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoeft je je niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken. Maak je gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kun je direct met iDEAL betalen. Je rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van je eigen bank. Betalen zoals je eigenlijk al gewend bent.
Met een creditcard betaal je veilig op internet. Je betaalt met de gegevens die op de creditcard (MasterdCard, Maestro of Visa) te vinden zijn: - de naam op de kaart - het kaartnummer, centraal afgebeeld op de voorkant van de creditcard - de vervaldatum (de maand en jaar van de vervaldatum staan op de voorkant) - de validatiecode op Visa of MasterdCard (CVV of CVC) is een driecijferige code op de achterkant van de kaart. Deze code is een extra veiligheidscontrole.
Met PayPal is betalen online veilig en beschermd. Je hoeft geen creditcard bij de hand te houden om te betalen. Je bankrekening of creditcardnummer is immers al veilig opgeslagen in je PayPal-account, dus het is niet nodig eindeloos gegevens in te voeren. Met PayPal heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig en kan er binnen een paar klikken veilig online worden betaald. PayPal is gratis voor kopers. Enkel mogelijk voor betalingen tot 250 euro excl. BTW
Een overboeking houdt in dat het geld vooraf via een reguliere bankoverschrijving wordt overgemaakt. Je ontvangt een e-mail van Buckaroo met hierin het bankrekeningnummer, naam van de begunstigde en uiteraard het over te maken bedrag. Je dient het bedrag binnen 7 dagen over te maken via een reguliere bankoverschrijving.
Zodra wij het geld hebben ontvangen wordt de bestelling verwerkt. Als wij binnen 7 dagen geen betaling hebben ontvangen wordt de bestelling geannuleerd.
Let op : in de tussentijd kan de levertijd van bepaalde producten veranderd zijn!
Je kunt het bedrag dat op de orderbevestiging is weergegeven binnen 7 dagen storten op onderstaande rekening. Op het moment dat het geld op onze rekening staat wordt de bestelling verstuurd, mits het artikel/de artikelen voorradig zijn.

Voor Nederland : Nenko BV - Kerkdriel
ABN AMRO 's-Hertogenbosch
Rekeningnummer : NL54ABNA0539216089

Voor België : Nenko BVBA - Vorst-Laakdal
Fortis Bank Geel
Rekeningnummer : BE0230052464084

Wil je ervoor zorgen dat bij de betaling altijd het orderbevestigingsnummer vermeld is!
Werk je bij een instelling? Dan heb je bij ons ook de keuze om op Rekening* te betalen, je ontvangt dan een factuur na verzending van de bestelling. De betalingstermijn bedraagt 14 dagen. *Afhankelijk van het rekeningbedrag kunnen wij ervoor kiezen de aangeboden betalingsmogelijkheid niet te accepteren en/of een vooruitbetaling te vragen.
Geen informatie beschikbaar
More info soon
BANCONTACT IS EEN BELGISCHE BETAALMETHODE :
Het online betaalproces verloopt via een beveiligde verbinding met je vertrouwde internetbankieromgeving.
- Volg de instructies online samen met de digipass of kaartlezer of
-Betaal gemakkelijk met uw Payconiq by Bancontact-app of bank-app
Het maximumbedrag per factuur is momenteel € 1.500. Verder dien je ook rekening te houden met een maximumbedrag per dag voor elke kaart die in de Payconiq by Bancontact app is opgenomen: je kan tot maximum € 2.500 betalen per dag en per kaart.
Geen informatie beschikbaar
Geen informatie beschikbaar
Wil je er zeker van zijn dat de bestelde producten ook daadwerkelijk op dit jaar gefactureerd worden? Wij zullen dan zorgen dat je geen budgettechnische problemen ondervindt en dat het budget van dit jaar gewoon gebruikt kan worden zelfs wanneer producten op dit moment niet leverbaar zijn.
AfterPay - Achteraf betalen (VOOR NEDERLANDSE KLANTEN). AfterPay voert voor Nenko.nl het volledige achteraf betaalproces uit. Dit betekent dat je een betaaloverzicht ontvangt van AfterPay om de betaling binnen 14 dagen te voldoen. Met de AfterPay App kun je dit betaaloverzicht inzien en betalen, veilig en heel eenvoudig vanaf je smartphone. In de online omgeving Mijn AfterPay kun je jouw betaaloverzichten vanaf je computer of tablet beheren. AfterPay houdt je op de hoogte via pushnotificaties & e-mail wanneer er een betaaloverzicht voor je klaar staat. Ter goedkeuring van je verzoek om achteraf te betalen voert AfterPay een gegevenscontrole uit. AfterPay hanteert een strikt privacybeleid zoals omschreven in zijn privacy statement. Mocht onverhoopt jouw verzoek tot betaling met AfterPay niet geautoriseerd worden, dan kun je jouw bestelling natuurlijk betalen met een andere betaalmethode. Je kunt voor vragen altijd contact opnemen met AfterPay. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar AfterPay. - Er wordt € 0.99 aan extra kosten berekend voor gebruik van AfterPay. - Het maximum orderbedrag voor nieuwe klanten is € 250,00. - Het maximum orderbedrag voor bij AfterPay bekende klanten is € 750,00.
Er wordt een pakbon naar je gemaild zodra het pakket klaarstaat. Je kunt het pakket dan de daarop volgende werkdag vanaf 8.30 uur afhalen (wij zijn tot 17.00 uur geopend).
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor 5% korting op je eerstvolgende bestelling!
Op de hoogte blijven?
8.7
Nederlands/Vlaams